Такі панелі налаштовані на полуденне сонце, коли промені падають на її поверхню перпендикулярно. Коли панель зафіксована строго по горизонталі, то у вечірній і ранковий час вона втрачає близько 70% можливого вироблення електроенргії. З цього можна зробити висновок, що сонячні панелі залежать також від кута падіння сонячних променів на неї, тобто чим менший кут, тим менше значення виробленої електроенергії. Але також важливу роль відіграє географічне положення електротанції, тобто на півночі України кут встановлення сонячних панелей відрізняється від кута встановлення на півдні. Кожен власник зацікавлений, щоб його електростанція виробляла максимум електроенергії, наскільки це можливопртягом всього дня і року. Вирішити дану проблему можливо за рахунок встановлення трекерних сонячних електростанцій. Трекер – це пристрій, який за допомогою датчиків визначає оптимальне місце положення сонячних панелей, і за допомогою сервопривід обертає панелі за сонцем під «вдалий» кут сприймання сонячних променів. Якщо по простому, цей принцип нагадує таку рослину як соняшник, адже саме вона протягом дня обертає свою голову за сонцем.

Все про сонячні електростанції дивіться на сайті https://sun-energy.com.ua/

Переваги встановлення трекерних СЕС

Так як уже було сказано вище одна і найважливіша перевага трекерних сонячних електростанцій перед фіксованим встановленням панелей полягає в тому, що перші повертаються за сонцем, а це в свою чергу збільшує генерацію електроенергії аж на 40%.

Другим вагомим плюсом встановлення трекерів це значне збільшення прибутків. До кінця терміну дії «зеленого тарифу» трекериокуповуються втричі. На малюнку 1.1 показано як схематично виглядатиме ця процедура.

Мал. 1.1 Принцип роботи трекерних сонячних панелей

Типи конструкцій трекерних СЕС

Трекерні установки бувають двох видів: одновісні та двовісні.

Різниця між одновісними і двовісними трекерами полягає в їхньому кріпленні.

– Одновісні – це такі трекери, які протягом дня автоматично зміюють кут оберту у горизонтальній площині, тобто вони рухаються по траєкторії «Схід-Захід», це збільшує генерацію електроенергії на 20%;

– двовісні трекери – такі трекери, які рухаються у горизонтальній та вертикальній площинах, продуктивність такої сонячної електростанції зростає на 35-50%.

Вибір конструкції залежить від розміру системи, електричних показників, обмежень встановлення на землі, геолокації та погоди. Для великих сонячних електростанцій зазвичай використовуються горизонтальні (бувають ще вертикальні) одновісні сонячні трекери, а для приватних будинків, встановлюють двовісні. Трекери з вертикальною віссю встановлюються у полярних областях землі.

Трекерні установки поділяються також за типом приводу.

Приводи бувають: активні та пасивні та ручні.

Принцип дії активних трекерів полягає у використанні моторів для здійснення поворотів панелей. Вони можуть використовувати мікропроцесори та датчики, алгоритми на основі дати або часу, а також використання їх обох.

Рух панелейпід дією пасивних трекерів відбувається за рахунок стиснутого газу в конструкції( під дією сонця газ нагрівається і розширюється, що викликає рух трекера).

Ще одним видом трекерного відстеження положення панелей є руне керування. Це коли оператор вручну настроює положення панелі, переваги даного виду є наявність персоналу на станції та створення робочих місць.

Мал. 1.2 Одновісні трекери

Мал. 1.3 Двовісні трекери

Будова трекерної установки

  1. Міцна конструкція фіксована та рухома (на рухомій частині встановлюються панелі);
  1. сонячні панелі;
  2. система орієнтації –сервопривід, який обертає конструкцію;
  3. до системи керування відноситься: датчик сонячного випромінювання та блок керування трекером. Дана система обробляє інформацію та обертає панель в положення, кращого сприйняття сонячної енергії.

Переваги та недолікитрекернихсонячнихелектростанцій

  1. виробленняелектриноїенергіїзбільшується на 30-40% відноснонерухомихкріпленьсонячних панелей;
  2. для однаковоговиробленняелектроенергії для трекерних та стаціонарнихсонячнихелектростанцій для перших використовуєтьсяменшакількість панелей;
  3. захиствід «парусного» ефекту;
  4. непотрібночиститивідснігу та льоду.
  1. трекери потребують більшої площі, ніж нерухомі системи, оскільки при переміщенні системи може утворитись тінь на сусідній панелі, що зменшує ККД станції;
  2. оскільки «зелений тариф» зменшується економічність трекерної системи може зменшитись;
  3. дорожча вартість;
  4. постійний нагляд за двигуном, який обертє конструкцію.

Отже, можна зробити висновок, що трекерні сонячні електростанції на 30-40% ефективніші за фісоване встановлення панелей, але економічність встановлення даної конструкції потрібно розраховувати.

Добавить комментарий